Onder raapwerk wordt verstaan ‘het waterpas en haaks uitvlakken van grove oppervlakken’, ook wel ‘uitrapen’ in vakjargon genoemd. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u uw keuken of badkamer onder handen neemt. Wanneer u het oude eruit sloopt lijkt het soms alsof er niks meer van te maken is, overal gaten en nergens een gladde muur. Dan is uitrapen een oplossing, want dat maakt alles weer bewerkbaar. Er wordt een enkellaags, indien heel dik, en meerlaags systeem opgezet waardoor alles weer een gladde afwerking krijgt.
Het waterpas zetten van deze laag is heel belangrijk, dit in verband met eventueel tegelwerk dat later aangebracht wordt. Indien de wand niet waterpas is, dan ziet u dit gegarandeerd terug in het tegelwerk. In een hoek ziet u dan bijvoorbeeld onderaan een tegel van 20 cm, en bovenaan een tegel van 22 cm, dit omdat de wand 2 cm uit het lood staat. Dit is niet wat u wilt als u een splinternieuwe badkamer heeft; jaren ergernis omdat het tegelwerk niet netjes is. Dit komt door eigen toedoen; het nalaten of het slecht stukadoren van een wand. Ook in de keuken is het erg belangrijk dat de raaplaag waterpas is. Er komen kasten, een aanrechtblad en allerlei apparatuur tegen de wand aan te staan. Staat de wand niet goed waterpas? Dan krijgt u een lelijke kier te zien tussen de kasten en de wand. Dit kunt u voorkomen door de werkzaamheden uit te laten voeren door Stucadoorsbedrijf Gooise Meren.
Haaks houdt een hoek van 90 graden in. In een badkamer komt een douchebak of een bad te staan. Deze worden bijna altijd in een hoek geplaatst, is de hoek niet haaks? Dan loopt er een lelijke kier tussen de wand en het bad of douchebak. Dit resulteert in hele dikke kitranden om de kier weg te werken. In het ergste geval moet het bad of de douchehoek ingehakt worden in de muur. Dan krijgt u aan het begin van het bad bijvoorbeeld een rand van 10 cm en aan het eind is de rand nog maar 7 cm. Dit is niet alleen lelijk maar ook gewoon erg zonde van uw badkamer. Hetzelfde geldt voor een keukenblad dat in 1 of meerdere hoeken doorloopt. Het is dus van groot belang dat een hoek die haaks moet zijn, ook echt haaks is
Als een wand niet betegeld gaat worden, wordt een raaplaag afgewerkt met pleisterwerk. Dit houdt in dat de wand eenmaal droog, gesausd kan worden. Wordt een wand betegeld? Dan wordt de raaplaag niet glad afgewerkt, maar met opzet grof gelaten, dit zodat tegels goed hechten op de raaplaag. Wilt u tot een bepaalde hoogte betegelen? Dit kan! Dan wordt de onderkant grof afgewerkt en de bovenkant glad afgewerkt. Een goede raaplaag is onmisbaar in elke badkamer, keuken of toilet. Dit om tot een goed resultaat te komen van uw verbouwing.